Potrawa w programie ELKa składa się ze składników lub innych potraw. Potrawa prosta to potrawa, której waga po przyrządzeniu nie ulega zmianie, tzn. waga potrawy prostej jest sumą wag użytych w potrawie składników. Potrawa złożona to potrawa, której waga po przyrządzeniu ulega zmianie. Powodem zmiany może być obróbka termiczna potrawy, powodująca odparowanie wody i zmniejszenie ciężaru potrawy lub dodanie do składników nieuwzględnionej ilości wody. W każdym przypadku zmiana wagi nie powoduje zmiany wartości odżywczych zawartych w potrawie. Otwórz prezentację, by zobaczyć, jak razem z ELKą przygotować potrawę złożoną (ryż gotowany) i odważyć jej porcję do jadalni. Przykład pokazuje wykorzystanie receptury potrawy wcześniej zapisanej w Książce kucharskiej ELKi, ważenie składników oraz ważenie całej potrawy po przyrządzeniu (wykonywane analogiczne do ważenia jej składników, z wyjątkiem zaznaczenia przed ważeniem samej potrawy, a nie jej składnika). Lista przykładów Przykład 3: Potrawa jako składnik innej potrawy |
Przykłady >