Potrawa w programie ELKa składa się ze składników lub innych potraw. Ten przykład prezentuje potrawę złożoną (jej waga ulegna zmianie po przyrządzeniu), wykorzystującą potrawę jako swój składnik. Poza czysto praktycznymi względami takiego podziału podpotrawy pozwalają również na logiczny podział potrawy np. pierogi składają się z ciasta i farszu. Podpotrawy pozwalają na odważanie jedynie ich użytej części (praktyczne np. w przypadku przygotowanie zbyt dużej ilości ciasta na pierogi - patrz przykład 5: ważenie i odważanie). Otwórz prezentację, by zobaczyć, jak razem z ELKą przygotować potrawę złożoną (mazurek cytrynowy Asi), składającą się z ciasta kruchego i masy cytrynowej, jak odłożyć przygotowana potrawę do wirtualnej lodówki ELKi, a także jak przygotować przekąskę złożoną z kawałka mazurka. W przykładzie pokazano również, jak sprzątnąć kuchnię ELKi. Przykład pokazuje wykorzystanie receptury potrawy wcześniej zapisanej w Książce kucharskiej ELKi, ważenie składników oraz ważenie całej potrawy po przyrządzeniu (wykonywane analogiczne do ważenia jej składników, z wyjątkiem zaznaczenia przed ważeniem samej potrawy, a nie jej składnika). Lista przykładów Przykład 4: przekąska |
Przykłady >